4 výborné recepty

Josta jinak: 4 výborné recepty, které si zamilujete (nejen jako příloha k masu)

Josta – nenápadný kříženec angreštu a černého rybízu – se na zahrádkách objevuje čím dál častěji. Přitom je to opravdový poklad: bohatá na vitamín C, příjemně nakyslá a velmi univerzální. Dává se do marmelád, koláčů, ale překvapivě dobře funguje i ve slaných receptech.
Tady jsou čtyři osvědčené způsoby, jak si jostu užít naplno – a s čím si je nejlépe vychutnat.

🔥 1.
Pikantní josta s cibulkou a zázvorem
(oblíbený recept z naší kuchyně)
Skvělá teplá příloha k tučnějšímu masu (kachna, bůček), ale i k tučné rybě. Chuťově výrazná, sladkokyselá a lehce pálivá.
Ingredience:

cca 200 g josty
1 menší cibule
kousek čerstvého zázvoru
1 chilli paprička
1 lžíce vinného octa (ideálně bílý, např. italský)
1 lžíce oleje
špetka soli

Postup:
Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme najemno nakrájenou cibuli.
Přidáme nastrouhaný zázvor a nasekané chilli.
Přidáme jostu, přidáme ocet a podle potřeby trochu vody.
Podusíme 5–7 minut do změknutí.
Dochutíme solí a podáváme teplé nebo vlažné.

🟣 Tip k servírování: Tahle příloha výborně doplní pečené hovězí nebo vepřové maso a skvěle ladí s červeným vínem z Chateau Mělník

 

🧂 2.
Jostové čatní (sladkokyselá delikatesa ve skleničce)
Výborné jako chuťovka k sýrům, pečenému masu, na toust nebo do burgeru.

Ingredience:
500 g josty
1 cibule
100 g třtinového cukru
100 ml jablečného nebo vinného octa
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky skořice
špetka soli (může být i chilli)

Postup:
Vše dejte do hrnce, pomalu vařte cca 30 minut.
Až směs zhoustne do džemové konzistence, plňte do čistých skleniček.
Otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout.

🟣 Tip: Skvělé jako domácí dárek k vínu – například ke svěžím bílým vínům z Mělníka.

🍰 3.
Letní koláč s jostou a drobenkou
Nadýchaný, svěží, s jemnou kyselostí – ideální na odpolední kávu.

Těsto:
300 g hladké mouky
120 g másla
100 g cukru
1 vejce
1 prášek do pečiva
2 lžíce zakysané smetany

Náplň:
cca 300–400 g josty
2 lžíce cukru
lžíce pudinkového prášku (na zahuštění šťávy)
Drobenka:
80 g mouky
50 g cukru
50 g másla

Postup:
Vypracuj těsto, nechte ho chvíli odpočinout v lednici.
Jostu promíchej s cukrem a pudinkem.
Těsto roztáhni na plech, navrch dej jostu, posyp drobenkou.
Peč 35–40 minut na 180 °C.

🟣 Skvěle chutná se šálkem naší čerstvě pražené kávy nebo některým z  čajů.

⏱️ 4.
Super rychlý koláč z listového těsta s tvarohem a jostou
Nemáš čas nebo se ti nechce nic složitého? Tohle je řešení na pár minut – a přitom výsledek potěší každého.

Ingredience:
1 balení listového těsta
250 g měkkého tvarohu
cca 200 g josty
volitelně: vanilkový cukr nebo med

Postup:
Rozválej listové těsto na plech nebo rozkroj na dva díly.
Na spodní část rozetři tvaroh, posypej jostou.
Pokud je josta hodně zralá a sladká, není třeba přidávat cukr.
Přiklop druhým plátem těsta nebo jen zahni okraje, propíchni vidličkou.
Peč 20–25 minut na 180 °C dozlatova.

 

🟣 Doporučujeme podávat s vychlazenou sklenicí bílého vína z Mělníka nebo šálkem voňavého čaje z naší nabídky.

🧊 Tip na závěr: Zamrazte si jostu!
Má krátkou sezónu, ale v mrazáku vydrží skvěle. Po rozmrazení ji můžete použít úplně stejně jako čerstvou – na čatní, do koláče i do omáček.